Anonym Pince

Zene és a bor, család, hangszer, játék…

Egyszer…, fehér pinot-t és chardonnayt készítettünk pezsgő alapnak, ami családi és baráti körben nagy sikert aratott. Ez lendített bennünket tovább, és lassanként azon találtuk magunkat, hogy 2 hektár saját szőlőültetvényről szüretelünk.
Új, ismeretlen, egyben „névtelen” családi pincészetként a névválasztással bajban voltunk. Milyen név kerüljön a pince falára, kivel és mivel azonosítsák? A mint…

Szövényi Áron és Családja

Az Anonym borászat családjában a legkisebbtől a legnagyobbig mindenki szereti a zenét és valamilyen hangszeren mindenki játszik, bár a családfő szerint a legkisebbek még inkább csak az asztalon dobolnak. Magától értetődött, hogy a borokat is a zenével párosítsák. Sok zenét hallgattak, sok bort kóstolgattak, míg megtalálták a legjellemzőbb, legkifejezőbb neveket.

frazír, aranyos, szinkópa, életjel, vashegy, ötlett, egyből kettő, összhang

FRAZÍR
Egy dallam lélegezhet; egy ritmus lüktethet így vagy úgy…, ilyen a Frazír is, mely ízében, és megjelenésében egyaránt ízlések, lélegzetvételek, ritmusok hangsúlyozása és értelmezése.

ARANYOS
Aranyos mint a bor színe, mint a késői szüretelésű zenit története.

SZINKÓPA
Súlytalan és hangsúlyos, zenében ti-tá-ti. A boroscímkén a 3 hangból álló képzeletbeli ritmus, a borász és grafikus ütemes együttgondolkodása.

ÉLETJEL
Hírt adunk magunkról: nem vesztem el, megvagyok, életjelet adok, és hadd legyek most kicsit súlytalan! A címkén az EKG görbe rezdülései rajzolják ki magát az életjel szót is. De vajon az életjel tényleg nem több mint egy kis kilengés az EKG készüléken? Ebben a borban a Pinot noir gyümölcsössége átütő erővel tör a felszínre, igazi vérpezsdítő energiával ad életjelet magáról.

VASHEGY
Egy hegy két ország határán. Kékfrankos: egy bor, a mely összeköti a múltat és a jövőt. Tisztelgés családunk Vas megyei felmenői előtt és jó példa folyton kísérletező énünkre. Modern borkészítési fikozófia tradícionális hordós érleléssel párosítva.

EGYBŐL KETTŐ / ÖTLETT
Az etyeki borászházaspár, Áron és Zsófi három gyermekük mellé negyedikre is vágyott. Gyarapodott a has, s nagy meglepetésre kiderült: nem egy, hanem két lakója is van. Megszülettek az ikrek, s ideje volt a fehér és a rozé újbornak is nevet választani. Az ajándékikrek örömére Egyből kettő lett a fehérbor neve.
Számoljunk tovább: az idei rozé újbor névadója a család öt gyermeke, hiszen mire beérett a termés, a háromból ötlett.
Poharazgatás közben a palackra megálmodott két újbor címkéjének fő motívuma a kéz: az a tenyér, amely műveli a földet, gondozza a szőlőt, vigyáz, megóv, simogat és rendre utasít, ha kell. Rajzolatok, sorsok összefonódása, mindennapi történetek, egymást tükröző lenyomat, gyermeki mosolyok.

ÖSSZHANG
A részek egymáshoz való viszonya: chardonnay-pinot noir, hordós érlelés, évjárat és legalább 18 hónapos palackos érlelés alkot Összhangot ebben a pezsgőben.

megbízó: Szövényi Áron és Családja

arculattervezés és márkaépítés: Forrai Ferenc
megbízás, munka kezdete: 2009–

nyomdai munka: Varga Krisztián, Varga Nyomda
termékfotók: Borbély Ádám